Diga dentara

Diga dentara este considerata cel mai bun mijloc de izolare in stomatologie, fiind reprezentata de o folie de latex aplicata pe un cadru metalic sau de plastic care asigura izolarea perfecta a dintelui de mediul bucal.

Desi este folosita de mult timp in stomatologia moderna, din pacate la noi in tara nu este raspandita inca in toate cabinetele de stomatologie. Se foloseste pentru a mentine uscata portiunea pe care se lucreaza, indiferent ca vorbim de tratamentul unei carii simple (“plomba”) sau de un tratament endodontic.

Avantajele folosirii sistemului de izolare cu folie elastica:

  • imbunatateste vizibilitatea prin contrastul dintre culoarea foliei elastice si culoarea tesuturilor dentare, prin mentinerea retractiei partilor moi -buze, limba, obraji.
  • evita umezirea cu saliva a degetelor medicului usurand astfel priza instrumentelor.
  • protejeaza partile moi de contactul cu diferite substante iritante pentru partile moi.
  • previne aspirarea sau ingestia corpilor straini
  • optimizeaza proprietatile materialelor restauratoare prin controlul umiditatii si contaminarii.

»Dezavantajele folosirii sistemului de izolare cu diga practic nu exista. Exista anumite precautii cand vorbim de pacientii cu epilepsie sau necooperanti, pacientii cu astm sau deficiente majore in respiratie. De asemenea poate fi mai greu de aplicat in anumite situatii clinice cum sunt molarii de minte, dar toate aceste situatii nu reprezinta contraindicatii absolute ci necesita numai o buna pregatire a medicului in aplicarea si eventual indepartarea rapida a sistemului de izolare cand situatia o impune.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.