Pe scurt despre caria dentara
Caria dentara este un proces distructiv cronic al tesuturilor dure dentare, fara caracter inflamator, producand necroza si distructia acestor tesuturi dure, cavitatie coronara sau radiculara si in final pierderea dintelui prin distructia localizata a tesuturilor dure dentare sub actiunea microorganismelor.
Foarte important de subliniat este faptul ca procesul carios apare NUMAI PE DINTII AFLATI IN CONTACT CU MEDIUL BUCAL si niciodata pe dintii complet inclusi sau foarte bine izolati de mediul bucal – cum sunt de exemplu dintii acoperiti cu coroane metalice sau fizionomice bine adaptate.
CAUZELE APARITIEI CARIEI DENTARE sunt multiple, au fost emise numeroase ipoteze si demonstrate o serie de mecanisme de producere dar principalii factori implicati in aparitia si evolutia cariei dentare sunt:
- TERENUL PACIENTULUI si vorbim aici de calitatea smaltului dentar si de proprietatile lichidului bucal
- FLORA MICROBIANA prezenta la nivelul cavitatii orale care creeaza mediul acid favorabil demineralizarii smaltului dentar.
- ALIMENTATIA in special hidrocarbonatele.
Caria dentara poate fi prevenita prin
- periajul dentar corect, cel putin de doua ori pe zi seara si dimineata,
- asocierea mijloacelor suplimentare de igiena: ata dentara, apa de gura, fluorizare cu geluri si solutii
- detartrajul si periajul profesional cel putin de doua ori pe an
- controale periodice la cabietul stomatologic
- evitarea alimentelor cariogene, in special cele bogate in zahar.
Tipuri de carii dentare:
- Carii in santuri si fosete – acestea se formeaza in profunzimea santurilor si fosetelor de pe suprafata de masticare a dintilor posteriori.
- Carii pe suprafete netede – se formeaza pe fetele laterale ale dintelui si aici sunt incluse si cariile care se formeaza intre dinti vecini.
- Carii pe radacina dintelui – se pot extinde sub linia de insertie a gingiei.
- Carii secundare – se formeaza acolo unde exista deja o cavitate obturata adica o “plombita” care nu mai este bine adaptata
Inflamatiile pulpare
Simptomatologie
In pulpitele acute principala manifestare subiectiva este durerea care in stadiile initiale are o intensitate redusa si o durata limitata. Pe masura ce inflamatia se extinde durerea capata un caracter tot mai puternic, aproape insuportabil, a fost numita “turbarea dintilor”, continua, nu este calmata de antialgicele uzuale, iradiaza si spre dintii vecini, si spre maxilarul antagonist, ureche, regiunea temporala, occipitala, submandibulara, astfel incat pacientul nu mai poate localiza dintele bolnav.
In pulpitele cronice in schimb, durerea nu mai este puternica, apare cel mult o jena dureroasa la masticatie. Ceea ce il determina pe pacient sa se adreseze medicului in aceste cazuri este prezenta unui proces carios cu distructie coronara mare, retentia alimentara si mirosul neplacut.
Tratament
Indiferent daca este prezenta durerea sau nu prezenta inflamatiei pulpare acute sau cronice necesita tratament endodontic “scos de nerv”. Acest tratament se efectueaza sub anestezie locala deci nu este dureros pentru pacient. Dupa instalarea anesteziei se indeparteaza tesutul pulpar inflamat si se efectueaza tratamentul chemo-mecanic, adica se indeparteaza sub spalaturi cu solutii antiseptice toate resturile organice si anorganice de la nivelul canalului radicular, acesta fiind astfel pregatit pentru obturatia de canal. Obturatia de canal se poate efectua in aceeasi sedinta sau intr-o sedinta ulterioara, in functie de gradul de inflamatie pulpara. Dupa obturatia de canal se efectueaza o radiografie de control si apoi se efectueaza reconstituirea coronara printr-o obturatie (“plomba”) sau coroana de invelis, in functie de gradul de distructie dentara.
Acum este timpul pentru a oferi un tratament cu bracketi ce nu au nevoie de elastic sau ligaturi metalice.
Astazi, fortele pe care le aplica ortodontii, indiferent de aparatul ortodontic , trebuie sa fie cat mai reduse . Aparatul Damon exceleaza la acest capitol. Forte cat mai ˌˌlightˈˈ- raspuns biologic cat mai bun.Spre deosebire de aparatele clasice , aparatul Damon are in alcatuire un sistem autoligaturant de sustinere a arcului in elementele metalice, arcuri cu memoria formei , ducand la un rezultat foarte bun.Nu avem nevoie de elastice si ligaturi metalice ! Probabil aparatul Damon este unul dintre cele mai confortabile aparate dentare.Confortul vine si din faptul ca numarul de vizite pentru activarea aparatului este mult mai scazut decat in tehnica conventionala. Aparatul este mult mai usor de pastrat curat si perioada de tratament este mai scurta.
Exista mai multe modele de aparat Damon: cel clasic, care este metalic, iar pentru pacientii care doresc un sistem mai discret este cel ceramic (clear), care este aproape invizibil,e rezistent la pete si la decolorare pe tot parcursul tratamentului.