Profilaxie
Pentru igiena dentara folosim aparatul Aquacut Quattro.
Aparatul este dotat cu pulbere de bicarbonat si pulbere cu oxid de aluminiu de diferite granulatii ce este pulevrizat sub presiune.
Cu ajutorul bicarbonatului se indeparteaza petele de: tigara, cafea si alte depuneri pigmentate.
Oxidul de aluminiu se utilizeaza in tehnica neinvaziva de tratament al cariilor sau in sigilari dentare.
Stim cu totii ca este mult mai usor si mai putin costisitor sa prevenim caria dentara sau inflamatia gingivala decat un tratament stomatologic complex al eventualelor complicatii survenite prin nedepistarea la timp a leziunior oro-dentare.
CE ESTE DETARTRAJUL?
Detartrajul este manopera de indepartare a tartrului „piatra ” de pe suprafetele dure dentare. Indepartarea tartrului odata format nu se poate face de catre pacient prin periaj dentar sau clatire ci numai in cabinetul stomatologic.
Detartrajul se poate efectua prin doua metode: cu instrumentar manual si cu ultrasunete.
Detartrajul nu este o manopera dureroasa, nu necesita anestezie, eventual numai anestezie topica cu ajutorul gelurilor sau sprayului anestezic.
In timpul detartrajului ultrasonic este posibil sa apara o usoara jena dureroasa determinata mai ales de expunerea suprafetelor radiculare in cavitatea orala prin retractie gingivala. Aceasta sensibilitate poate sa persiste cateva zile post interventie dar poate fi combatuta prin aplicarea locala de substante desensibilizante, fluorizare locala.
Detartrajul nu este daunator smaltului dentar, actioneaza numai asupra depozitelor tartrice.
Dupa detartraj este obligatorie lustruirea suprafetelor dentare cu ajutorul polish-ului si periajului profesional.
Odata indepartat, tartrul se reface si este necesara prezentarea la medic cel putin o data la 6 luni in general, iar pentru fumatori se recomanda detartrajul la intervale mai scurte de timp la 3-4 luni.