implant

Implant dentar

Ce este implantul dentar?

Implantul dentar este o piesa (un surub) din titan care inlocuieste radacina unui dinte absent. Orice pacient caruia ii lipsesc unul sau mai multi dinti din diferite motive poate beneficia de terapia implantara. Dupa o consultatie de specialitate si efectuarea unor analize specifice, se poate stabili planul terapeutic individualizat.» Cum se aplica? Doare?
Implantul dentar se insera in osul maxilar printr-o interventie chirurgicala efectuata sub anestezie locala, deci complet nedureroasa! Post interventional pot sa apara jena dureroasa, tumefactie locala, edem ce pot sa persiste pentru cateva zile, dar toate aceste neplaceri pot fi combatute prin administrarea de antialgice si antiinflamatoare uzuale.» Cat timp dureaza?
Interventia chirurgicala poate sa dureze de la 30 de minute la cateva ore, in functie de amploarea interventiei si de numarul de implanturi inserate. Dupa inserarea implanturilor se asteapta o perioada de timp pentru a se asigura osteointegrarea implantului. Aceasta perioada este in medie de 6 luni pentru maxilarul superior si 3-4 luni pentru maxilarul inferior. Dupa acest interval implantul se descopera si urmeaza etapa de protezare supra-implantara, prin restaurari protetice fixe sau mobile, in functie de fiecare caz in parte.» Implantul dentar este o piesa de titan, cel mai adesea un surub, care este plasat in osul maxilarului sau al mandibulei (in locul unei foste radacini dentare), pentru a ajuta la inlocuirea unuia sau mai multor dinti lipsa.

Plasarea implantului

Plasarea se face dupa ce locul extractiei s-a vindecat sau, cateodata, imediat dupa extractie si consta intr-o mica interventie chirurgicala, nu foarte complicata. Am putea sa o comparam, ca „agresivitate”, cu o extractie. Dupa un timp, implantului i se ataseaza o alta piesa de metal, care se numeste bont protetic, deasupra careia medicul poate plasa coroana, puntea sau proteza dentara care va inlocui dintele, respectiv dintii lipsa.

implant02
thumb
implantul All on 4 637x332
135

All on 4 si all on 6

In Romania in prezent, peste 30% din adulti sufera de edentatii multiple, adica au cel pucin un dinte lipsa, iar sanatatea organismului dar si calitatea vietii  le este afectata. Dar prin acest sistem, se insereaza implatnturi dentare pacietului si se aplica o lucrare protetica care dureaza doar o zi, iar astfel pacientul poate sa isi continue activitatile zilnice.

Sistemul ALL ON 4 sau ALL ON 6 se adreseaza acelor pacienti care sufera de parodontoza, afectati de patologii cronice cum ar fi diabet sau boli cardiovasculare, edentatie superioara sau inferioara totala sau partiala si celor carora activitatea cotidiana cere o restaurare dentara rapida.

Recomandam acest sistem pentru ca interventia este minim invaziva, aspect 100% natural, costuri mai mici, rezistenta in timp, eliminarea disconfotuului create de protezele dentare mobile, redobandirea imediata a functiei masticatorii si realizarea procedurii de implantare, crearea si montarea intregii lucrari fixe pe implant, toate in aceeasi zi.

Sunt trei etape ale acestui concept. Prima etapa este consiltatia care presupune efectuarea a unor radiografii pentru stabilirea planului de tratament. A doua etapa este faza chirurgicala in care se fac eventuale extractii, se insereaza implanturile si daca este cazul se va faceaditi osoasa si se remodeleaza gingia. Iar etapa finala este in care  in 24 de ore de la inserarea implanturilor, va fi atasata lucrarea protetica.

Cum sa intretienti aceasta lucrare?
Dupa fixarea lucrarii trebuie mentinuta igiena bucala intr-o stare perfecta, este important atat pentru vindecarea gingivala, cat si pentru vindecarea osoasa. Pacientul trebuie sa clateasca gura fara sa foloseasca apa de gura si sa foloseasca o periuta moale cu care va igieniza lucrarea menajand gingia, timp de 48 de ore. Dupa cele 48 de ore, pacientul poate sa foloseasca apa de gura dupa periaj. Dupace se scit firele, pacientul va incepe igienizarea cu ajutorul dusului bucal. Acesta este un dispozitiv prevazut cu un rezervor in care se pune apa si putina apa de gura care va avea un jet puternic pentru o igienizare corecta sub lucrarea protetica. Acesta este un dispozitiv obligatoriu pentru igienizarea oricarui pacient purtator de punti de protectie pe implant. Pentru a mentine rezultate bune pe termen indelungat, este recomandat ca la 6 luni sa se vina la igienizari.