ortodontie 1

Ortodontie

Ortodontia trateaza problemele de malocluzie si malpozitie (inchiderea gurii incorecta si pozitionarea gresita a dintilor). Majoritatea cazurilor pe care le trateaza ortodontii sunt de inghesuiri de dinti, exista insa multe alte probleme posibile: dinti „rotiti” fata de axul normal, dinti prea in fata sau in spate in raport cu pozitia normala pe arcada etc.

Tratamentul ortodontic e facut in principal pentru a imbunatati imaginea generala a fetei, pentru sanatatea dintilor si a gingiilor, precum si functionarea in bune conditii a aparatului masticator. De cele mai multe ori, necesitatea purtarii unui aparat ortodontic este observata de catre medicul stomatolog generalist, si din acest motiv el este cel care face de obicei recomandarea de a consulta un medic specialist ortodont. In paralel, puteti observa si dumneavoastra problemele dentare pe care le aveti, urmand apoi sa apelati direct la un medic ortodont.

In primul rand medicul ortodont se concentreaza asupra rezolvarii acestor probleme de muscatura si aliniere a dintilor. Desi pe noi ne intereseaza mereu latura estetica, ortodontul nostru este preocupat de pozitionarea corecta a dintelui pe arcada, de corectarea muscaturii, etc. Este adevarat ca niste dinti perfect aliniati refac estetica pacientului, dar mai important este ca prin aceasta manevra se corecteaza muscatura si astfel se restabileste functionalitatea corecta a aparatului dento-maxilar (se elimina durerile

articulare ale maxilarului, se imbunatateste masticatia, si se usureaza igienizarea dintilor). Nu in ultimul rand, o muscatura mai buna si o igiena dentara mai buna inseamna sanatate parodontala si astfel se elimiina aparitia imbolnavirii gingivale.
Aparatul dentar este principalul „erou” in acest tratament, care are ca rezultat pozitionarea corecta a dintilor, corectarea muscaturii, si prin acestea obtinerea unui zambet perfect.

Tipuri de aparate dentare utilizate in clinica noastra

Acum este timpul pentru a oferi un tratament cu bracketi ce nu au nevoie de elastic sau ligaturi metalice.

Astazi, fortele pe care le aplica ortodontii, indiferent de aparatul ortodontic, trebuie sa fie cat mai reduse . Aparatul Damon exceleaza la acest capitol. Forte cat mai ˌˌlightˈˈ- raspuns biologic cat mai bun.Spre deosebire de aparatele clasice, aparatul Damon are in alcatuire un sistem autoligaturant de sustinere a arcului in elementele metalice, arcuri cu memoria formei , ducand la un rezultat foarte bun. Nu avem nevoie de elastice si ligaturi metalice! Probabil aparatul Damon este unul dintre cele mai confortabile aparate dentare.Confortul vine si din faptul ca numarul de vizite pentru activarea aparatului este mult mai scazut decat in tehnica conventionala. Aparatul este mult mai usor de pastrat curat si perioada de tratament este mai scurta.

Exista mai multe modele de aparat Damon: cel clasic, care este metalic, iar pentru pacientii care doresc un sistem mai discret este cel ceramic (clear), care este aproape invizibil, e rezistent la pete si la decolorare pe tot parcursul tratamentului

Acestea sunt unele dintre cele mai comune motive pentru o sesizare:
  • Dintii din fata de sus sunt inclinati (iesiti) spre inafara – una dintre cele mai frecvente probleme dentare
  • Inghesuirea dintilor – un maxilar putin dezvoltat poate determina reducerea locului pentru dinti, ducand la inghesuire. Pe de alta parte, unii pacienti pot avea spatii semnificative intre dintii lor, pe toata dantura, sau numai anterior – diastema (numita popular “strungareata”).
  • Asimetria – în special în cazul în care liniile mediane ale dentitiei superioare si inferioare nu se potrivesc, probabil din cauza deplasarii dintilor spre una din parti sau modificarii pozitiei maxilarelor.
  • O ocluzie adanca – atunci când dintii de sus ii acopera pe cei de jos prea mult (chiar pe toata lungimea lor) cind inchideti gura
  • O ocluzie inversa – atunci când dintii superiori calca in spatele celor inferiori
  • O ocluzie deschisa – atunci cand dintii superiori si inferiori din fata raman la distanta in momentul in care dintii din spate sunt in contact; limba este de multe ori inca vizibila intre dintii anteriori superiori si inferiori.
  • Dinti inclusi – la unii pacienti, dintii definitivi au un ax de formare gresita in maxilar si erup (apar pe arcada) in afara arcadei, sau nu erup, ramanand in os.

Aparat dentar mobil

p10808691 1

Aparat dentar fix metalic

2011 06 16 318e31427c197d64ef9ccdcf2465d9ccBracket-urile din metal sunt populare printre copii si adolescenti. Acestia cer folosirea unor ligaturi elastice viu colorate.

Aparat dentar fix ceramic (la culoarea dintelui)

aparat dentar ceramic1Aparatele din ceramica „clear” (transparente) sunt foarte populare printre adulti. Bracketii sunt la culoarea dintelui, ele fiind observabile doar de aproape.

Aparat preortodontic functional

aparat-mobilAparatele preortodontice functionale se pot folosi de la varsta de 5 ani sau chiar mai mica. Indicat pentru copiii care sufera de obiceiuri vicioase specifice varstei (sugerea degetului sau a biberonului).