implant

Fogászati implantátum

Mi a fogászati implantátum?
A fogászati implantátum egy titán darab (egy csavar), amely helyettesíti egy hiányzó fog gyökerét. Bármelyik páciens, akinek egy vagy több foga hiányzik bármilyen okból, részesülhet fogászati implantátumban. Egy szakvizsgálat és egy sajátos analízis elvégzése után, meghatározható az egyénre szabott kezelési terv.

Hogyan alkalmazzák? Fáj?
A fogászati implantátumot az állcsontba helyezik sebészeti beavatkozás során, helyi érzéstelenítéssel, tehát teljesen fájdalommentes! A beavatkozás után jelentkezhet zavaró fájdalom, helyi duzzanat, néhány napig tartó ödéma, de ezek a kellemetlenségek enyhíthetők fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők használatával.
Mennyi időt igényel?
A sebészeti beavatkozás 30 perctől néhány óráig tarthat, a beavatkozás mértékétől és az implantátumok számától függően. Az implantátum behelyezése után egy ideig várni kell a csontba való beilleszkedés ellenőrzésére. Ez az időszak átlagosan 6 hónap a felső állkapocsnak, és 3-4 hónap az alsó állkapocsnak. Ezután az időszak után az implantátum a protétikai fázisba kerül, rögzített, vagy kivehető fogpótlással, esettől függően.
A fogászati implantátum egy titán darab, legtöbbször egy csavar, amely az állkapocscsontba vagy állcsontbavan behelyezve (egy régi foggyökér helyére), hogy segítsen egy, vagy több hiányzó fog pótlásában.

Helyezve az implantátum

A behelyezés azután történik, amiután a foghúzás helye begyógyult, vagy néha, rögtön a foghúzás után, és egy nem túl bonyolult sebészeti beavatkozásból áll. Összehasonlíthatnánk, mint kellemetlenséget egy foghúzással. Egy idő után, az implantátumhoz hozzácsatolnak egy másik fémrészt, amelyet támfalnak neveznek, erre az orvos ráhelyezheti a koronát, a hídat, vagy protézist, amely a fogat, vagy fogakat fogja helyettesíteni.

implant02