ortodontie 1

Fogszabályozás

A fogszabályozása fogsor helytelen illeszkedése és a fogak rossz elhelyezkedésének javítása (malocluzie si malpozitie). Az esetek nagytöbbsége, amit a fogszabályzó orvosok kezelnek a fogak zsúfoltsága, de sok más lehetséges probléma is létezik: a normális tengelyhez viszonyítva „fordított” fogak, túlságosan hátul vagy elől elhelyezkedő fogak a normál helyzethez képest, stb.

A fogszabályzó kezelést főleg az arc kinézetének javításáért alkalmazzák, az egészséges fogakért és fogínyért, valamint a rágóizmok megfelelő működéséért. A legtöbb esetben, a fogszabályzó készülék szükségességét a fogorvos állapítja meg, ezért általában ő ajánlja, hogy egy fogszabályzó specialista végezzen megfigyelést. Emellett ön is észreveheti a saját fogászati problémáit, amiután fogszabályzó orvoshoz kell fordulnia.

Elsősorbana fogszabályzó orvosa fogak helyreállítására figyel és ezt próbálja kezelni. Bár minket az esztétikai oldal érdekel, fogszabályzó orvosunk a fogak megfelelő boltíves elhelyezésére törekszik, a „harapások” javítására, stb. Az igazság az, hogy a fogak megfelelő helyreigazítása javítja az arc esztétikáját, de a fontosabb az, hogy ez az eljárás kijavítja a hibákat és ezálltal visszaállítja a fog és állkapocs megfelelő működését (megszűnnek az állkapocs izületi fájdalmai, javul a rágás, könnyebbé válik a fogak tisztán tartása).

Nem utolsó sorban, egy megfelelőbb harapás és egy jobb fogászati higénia parodontális egészséget jelent, így elkerülhető a fogínybetegség megjelenése.

A fogszabályzó készüléka legnagyobb „hős” ebben a kezelésben, amelynek eredménye a fogak megfelelő elhelyezkedése, a harapás kijavítása, és ezek által egy tökéletes mosoly megteremtése.

Típusú fogszabályozó használt klinikánkon

Most itt az ideje egy brackett kezelés ajánlásának, amelynek nincs szüksége rugalmas, vagy fém lekötésre.

Jelenleg csökkentett erőfeszítéseket kell alkalmazniuk a fogszabályzó orvosok, függetlenül a fogszabályzó készüléktől.

A Damon szerkezet jeleskedik ebben a fejezetben. Minél (light) enyhébb eszközök-a legjobb biológiai válasz erre. Eltérően a klasszikus szerkezetektől, a Damon szerkezet alkotásában egy önlekötő van, a fémes elemek és fémes ív megtartásához, formamegörző ív, amely  nagyon jó végeredményhez vezet. Nincs szükségünk rugalmas, vagy fém lekötésekre!

Valószínüleg a Damon szerkezet egyike a legkényelmesebb fogszabályzó készülékeknek. A kényelem abból fakad, hogy az alkalmak száma  ezen készülékek aktiválására sokkal kevesebb, mint a hagyományos technikai módszerekre. A szerkezetet sokkal egyszerűbb tisztán tartani, és a kezelési időtartam is rövidebb.

Több féle Damon modell létezik: a klasszikus, amely fémből van, valamint azoknak a pácienseknek, akik diszkrétebb rendszert szeretnének, van kerámia (világos), amely szinte láthatatlan, ellenáll a foltoknak és az elszineződéseknek a kezelés teljes ideje alatt.

Ezek a leggyakoribb okai a használatnak:

  • Az elülső fenti fogak hajlamosak kifele nőni-egyike a leggyakoribb fogászati problémáknak
  • Görbe fogak-egy kevésbé kifejlett állkapocs maga után vonhatja a fogak helyének csökkenését,elgörbüléshez vezetve. Másfelől, egyes betegeknek lehet jelentős hézag a fogai között, az egész fogsoron, vagy csak elől-diasztéma (népiesen „középvonal”).
  • Asszimetria-főleg abban a helyzetben, amikor a felső és alsó fog középvonalai nem egyeznek, valószínüleg a fogak egyik- vagy másik állkapocshoz való elmozdulása miatt.
  • Egy mély elzáródás-amikor a felső fogak túlságosan lefedik az alsókat (teljes hosszúságukat) a száj becsukásakor.
  • Egy fordított elzáródás-amikor a felső fogak az alsó fogsor mögé kerülnek
  • Egy nyitott elzáródás-amikor a elülső fenti fogak és a lenti fogak közt hézag marad, amikor a hátsó fogak jól illeszkednek; a nyelv sokszor látható a felső- és alsó fogak között.
  • Elzáródott fogak-egyes klienseknél a maradandó fogak rosszul formálódnak az állkapocsban és kinőnek a boltíven kívül, vagy nem nőnek ki és a csontban maradnak.

Mobil fogszabályozó

invisalign treatment

Fix fém fogszabályozó

2011 06 16 318e31427c197d64ef9ccdcf2465d9ccA fém szabályzók népszerűek a gyermekek és a nagyobb korúak közöt. Ezek megkövetelik a rugalmas ligaturák szinezéset.

Rögzített fogszabályozó kerámiából (fogszínű)

aparat dentar ceramic1A kerámiai fogszabályozók nagyon nepszerüek a felnöttek körékben. A bracketek fogszinüek, ami csak közelrol vehetö észre.

Preortodontikus fogszabályzo

aparat-mobilA preortodonciális eszközök már használhatoak 5 éves kortol. Ajánlot azoknak a gyerekeknek akik meg vannak szokva az ujjszopásal vagy a cumisüvegel