Röviden a fogszuvasodásról!

A fogszuvasodása kemény fogászati szöveteknek egy krónikus pusztulási folyamata, gyulladás okozása nélkül, amely a kemény szövetek megsemmisüléséhez vezet. A fogkorona üregeinek, majd a gyökérnek pusztulását vonja maga után, és végül a fog elvesztését, a kemény szövetek helyzeti kihalása miatt, mikroorganizmusok jelenlétében.
Nagyon fontos megjegyezni, hogy a fogszuvasodás csak a saját fogaknál jelenik meg, sosem a teljesen bevont, vagy a szájüregben nagyon jól elhatárolt fogaknál-mint például a fém koronával bevont, vagy fizionómiailag  jól illeszkedő fogak.

A fogszuvasodás megjelenésének okai sokfélék, számos kiadott becslés és bizonyíték van a betegséget okozó mechanizmusokról, de a fogszuvasodás legfőbb megjelenési és fejlődési faktorai a következők:

 • A páciens sajátos tulajdonságai, tehát a fogzománc minőségeés a nyálminta
 • A szájüreg mikrobális flórája, amely kedvező savas környezetet teremt a fogzománc ásványtartalmának.
 • Főleg szénhidráttartalmú étrend

A fogszuvasodás megakadályozható a következő képpen:

 • Helyes fogtisztítás, legalább napi két alkalommal, reggel és este.
 • A további higéniai források egyesítése: fogselyem, szájöblítő, gélekkel és szerekkel való fluorizálás.
 • professzionális fogtisztítás és megfigyelés, legalább évente kétszer.
 • időszakos vizsgálat a fogászati rendelőnél
 • fogszuvasodást okozó élelmiszerek elkerülése: főleg a cukorban gazdag élelmiszerek.

Fogszuvasodás típusok:

 • fogszuvasodás a barázdákban és mélyedésekben-ez a fog barázdáiban és mélyedéseiben alakul ki a hátsófogak rágófelületén.
 • fogszuvasodás a sima fogfelületen-a fog oldalfelületén jelenik meg, és tartalmazza a csontszút is, amely a szomszédos fogak közt alakul ki.
 • fogszuvasodás a fog gyökerén-kiterjedhet az íny vonaláig.
 • másodlagos fogszuvasodás-ott alakul ki, ahol már van egy zárolt üreg, tehát egy „tömés”, ami nincs jól elhelyezve.

Fogbél gyulladások

Tünetek

A gyulladt fogbélben a legfontosabb szubjektív megnyilatkozást a fájdalom jelenti, amely az első stádiumban enyhe,és korlátozott idejű. Ahogyan a gyulladás kiterjed, a fájdalom egyre erősebbé válik, szinte kibírhatatlan, ezt nevezik „a fogak veszettségének”, nem szűnik a fájdalomcsillapítók használatával sem, átsugárzik a szomszédos fogakra is, az ellentétes állkapocsra, fülre, a temporális régióra, nyakszírtre, annyira, hogy a páciens nem tudja meghatározni a beteg fogat.
Ezzel ellentétben a krónikus gyulladású fogbélben a fájdalom már nem erős, csak megjelenik egy zavaró fájdalom rágáskor. Ez figyelmezteti a beteget, hogy jelentkezzen az orvosnál, mert ebben az esetben egy fogszuvasodási folyamatról van szó, amely tönkreteszi a koronát, visszatart az étkezéstől és kellemetlen szaga van.

Kezelés

Függetlenül attól, hogy fájdalommal jár, vagy nem, a krónikus vagy akut fogbélgyulladás endodontikus kezelést igényel, ”az ideg eltávolítása”. Ezt a kezelést helyi érzéstelenítéssel végzik, tehát nem fájdalmas a páciensnek. A kezdeti érzéstelenítés után eltávolítják a gyulladt fogbél-szövetet és kemo-mechanikai kezelést végeznek, tehát fertőtlenítő szerekkel kimossák és eltávolítják az összes szerves és szervetlen maradékot a fogcsatorna szintjén, amelyet így felkészítenek a gyökérkezelésre. A gyökérkezelés végrehajtható ezen alkalommal, vagy következőleg, a gyulladás mértékétől függően. A gyökérkezelés után egy ellenőrzési röntgenfelvételt készítenek, majd kiépítik a fogkoronát egy töméssel („töltés”) vagy egy koronapakolással, a fog állapotának arányától függően.

Most itt az ideje egy brackett kezelés ajánlásának, amelynek nincs szüksége rugalmas, vagy fém lekötésre.

 Jelenleg csökkentett erőfeszítéseket kell alkalmazniuk a fogszabályzó orvosok, függetlenül a fogszabályzó készüléktől. A Damon szerkezet jeleskedik ebben a fejezetben. Minél (light) enyhébb eszközök-a legjobb biológiai válasz erre. Eltérően a klasszikus szerkezetektől, a Damon szerkezet alkotásában egy önlekötő van, a fémes elemek és fémes ív megtartásához, formamegörző ív, amely  nagyon jó végeredményhez vezet. Nincs szükségünk rugalmas, vagy fém lekötésekre! Valószínüleg a Damon szerkezet egyike a legkényelmesebb fogszabályzó készülékeknek. A kényelem abból fakad,hogy az alkalmak száma  ezen készülékek aktiválására sokkal kevesebb, mint a hagyományos technikai módszerekre. A szerkezetet sokkal egyszerűbb tisztán tartani, és a kezelési időtartam is rövidebb.

Több féle Damon modell létezik: a klasszikus, amely fémből van, valamint azoknak a pácienseknek, akik diszkrétebb rendszert szeretnének, van kerámia (világos), amely szinte láthatatlan, ellenáll a foltoknak és az elszineződéseknek a kezelés teljes ideje alatt.