MG 5683 resize

Fogászati kezelés

A fogszuvasodása fog pusztulási folyamata, gyulladás okozása nélkül, amely a kemény szövetek megsemmisüléséhez vezet, a fogkorona üregeinek, majd a gyökérnek pusztulását vonja maga után, és végül a fog elvesztését. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a fogszuvasodás csak a saját fogaknál jelenik meg.

A fogszuvasodás kezelésekülönböző, függően ennek elterjedésétől a fogfelületen és annak belsejében:

  • Ha kezdeti szakaszban van még a gyulladás, nem üreges, szükséges egy tisztítás és a fogzománc újraásványosítása fluorban és kálcium-foszfátokban gazdag anyag alkalmazásával.
  • A felületi szuvasodásos elváltozások esetén, amik közepes, vagy nagymértékűek, a „szuvasodott” dentin eltávolítása után koronatömést alkalmaznak, hogy a fog morfo-funkcionális részét kiépítsék.
  • Abban az esetben, ha a fogszuvasodás komplikálódik a fogbél megfertőzésével, kötelező a gyökérkezelés („ideg eltávolítás”) és utólag a fogkorona kitöltése töméssel, vagy fogkorona kiépítés0, függően a fog károsodásától.
  • A teljes fogkorona károsodása esetén, amikor előrehaladott a fogszuvasodás és a kemény fogszöveteket is károsította, a fog menthetetlen, foghúzásra kerül.