MG 5213 1

Fogászati protézis

A fogászati protézis egy fontos ága a fogászati kezeléseknek, amely a fogsorfelújításával foglalkozik, ha ez hiányos, vagy törött részeket tartalmaz.” A fogászati munkálat”, ahogyan a páciensek ismerik, helyettesítenek egy bizonyos számú hiányzó fogat, egy bizonyos fogászati egységtől a teljes fogsorig. Beszélhetünk tehát rögzített protézises újításról, amely a szomszédos fogakra támaszkodik, vagy kivehető protézisről.

Melyik a legjobb alapanyag? Hogyan választjuk ki és melyik típusú munka a legajánlottabb?
Természetesen ezt a választ nehéz általánosan megadni, mivel minden páciens más  klinikai helyzetetet jelent, a maradandó fogak és a csont-támasztás különbözik, ezért a kezelési terv csak egy részletes rendelői vizsgálat és röntgen után határozható meg.

A kerámia fogkoronák nemesfémen (Au-Pt, Au-Pd) szintén gyakran használtak a fogászatban.

A laboratóriumban készített kerámia oldalak az elülső fogakra vannak helyezve, hogy megoldják a különböző esztétikai problémákat, mint a súlyos elszíneződések, rendellenességek, a nem esztétikus fogközök elzárása, anélkül, hogy szükség legyen a teljes fog átdolgozására, mint ahogyan egy fogkorona helyzetében történik.

A fogkorona kerámiából (porcelán) cirkon támasztással nemrég jelent meg a fogászatban. Tulajdonságainak köszönhetően a cirkónium biokompatibilis (az emberi szervezet által elfogadott), nem rozsdásodik, fehér, mint a fogak színe, tehát tökéletes esztétikailag, nagyon ellenálló, nem hővezető, számítógépesen dolgozzák ki, tehát elkerülhető a hibalehetőség. Bár egy újabb találmány, felválthatja a fém-kerámia fogkoronák helyét, annak köszönhetően, hogy a fémet eltünteti a szájüreg szintjéről és különös esztétikai tulajdonságokkal rendelkezik.

A gyökér-koronával való kiépítése (egy tengely) egy fém eszköz, amelyet laboratóriumban hoznak létre, vagy egy üvegrost-tengely, amelyet azoknál a fogaknál alkalmaznak, melyeknek koronája nagyon károsodott, ahhoz,hogy megteremtsék a kiépítendő korona támaszát.

A fém alapú kerámiahídak (Cr-Ni, Cr-Co) a leginkább használtak a romániai fogászati rendelőkben, tulajdonságaiknak és a páciensek számára megfelelő áruknak köszönhetően. Kerámiával bevont fémtámasztékok, melyeknél nincs különbség a fogpótlás és a saját fogak között, esetleg különböző módszereket lehet alkalmazni, hogy egyénre szabott színt kapjunk és pigmentálást, hogy minél természetesebbnek látszodjon.

Kapcsos akril protézisek akkor szükségesek, amikor a megmaradt fogak száma kevés, vagy a fogak teljesen hiányoznak, és nem lehetséges a rögzített protézis használata. Ez csak a fogínyre és csontra tud támaszkodni, vagy vegyes alátámasztású: a saját fogakra és implantátumokra.