MG 72961

Szájsebészet

A szájsebészet egy sorozat terápiás műveletre utal, helyi érzéstelenítéssel végezve, egy fog eltávolítására, vagy éppen ellenkezőleg, bonyodalmakkal egy fog megmentésére szolgál.
Az alveolotómiás foghúzás  a törött foggyökér sebészeti úton való eltávolítását jelenti, amely teljesen a csontban maradt egy régebbi, vagy újabb foghúzás következtében.
Az alveoláris gerinc szabályozása a fog nélküli alveoláris elsimítását jelenti, alkalmazható többszörös foghúzással egyidőben, vagy utána, ahoz, hogy egy protézisnek megfelelő teret hozzanak létre.

A fogak odontektómiája a sebészeti eltávolítását jelenti a nem kinövő, állandó fogaknak, amelyek különböző okokból nem nőnek a fogívre. Ez a szájsebészeti beavatkozás leggyakrabban a bölcsességfogakat érinti, amelyek sokszor nem kapnak elég teret a kinövéshez és szükséges a sebészeti úton való eltávolításuk. A nem kibújt szemfogak esetén a kezelés legtöbbször sebészeti-fogszabályzási visszaállítás, és nem eltávolítás.

Az íny plasztikai sebészeta fogíny szövetvonalának átalakítását jelenti.

A fogcsúcs eltávolítása fogcsúcs sebészeti eltávolítását jelenti, egyszerre a megfertőzött, fogat körbevevő csontszövettel. Ez előtt a gyökérkezelést végzik el inkább, néha gyökértömést is végeznek retrográd töméssel.

A Chistectomia egy csonton belüli ciszta eltávolítását jelenti, az érintett fog részesülhet konzervatív kezelésben, csúcsi eltávolításban vagy kihúzásban, a megmenthetetlen fogak esetében. A megmaradt csontos üreg az eltávolítás után kitölthető mesterséges csontszövettel, amely gyorsabb gyógyuláshoz és egy megfelelő csontos támasz létrehozásához vezet, a későbbi protézishez.